Kärt återseende

Igår blev det ett riktigt kärt återseende av en vän från min erasmus tid i Bonn, träffade Clear :) Hon flyttade hem en runda till Kina efter erasmustiden men kom sedan tillbaka och har bott i Tyskland i ett år nu. Igår sågs vi i Frankfurt och vi började kvällen med en "Hugo", det ska uppenbarligen vara Tysklands hetaste drink just nu, inte så illa må jag säga. Det är en blandning av flädersaft, vin, kolsyrat vatten å mint tror jag.Därefter letade vi upp en bio och kollade på filmen LUCY dubbad till tyska :P Den var seevärd må jag säga spännande teori :) Därefter bidde de käk på ett ställe som hette Urban foods å den menyn var inte å leka med de hade verkligen allt du kunde tänka dej, skönt att jag satt me nån som har samma beslutsångest som jag :P Till slut beslutade vi oss för Pizza Frankfurt och New York å 2 öl såklar, mm va gott de va asså! Hade käkat en Bratwurst te lunch så va rätt hungrig. Efter middan sa ja hej då till Clear å lovade henne att jag skulle försöka hälsa på henne i Heidelberg om jag hade råd å tid :)
 
Detta är en gammal bild från Erasmus när vi besökte Aachen me 2 andra tjejer, glömde å ta en bild igår:(
 
 
Kvällen blev rätt sen och när ja äntligen kom hem, skulle de bli skönt å slänga sig i sängen. Men så möter jag min roomie på väg ut från huset. Denna roomien har jag aldrig träffat så kände inte igen henne men så ropa hon: Janni. Hon var nog med osäker om det var jag men så träffade jag iaf min andra rumskamrat, verkade med riktigt schysst hon med :) 
 
Igår innan jag träffade Clear så va ja på en lite shopping runda med, hittade en jättefin vit kofta på Mango å i helgen hade den 30% på allt i affären kaching!, men bättre blev det, denna kofta kostade egentligen 49 Euro och efter jag hade betalat tänkte jag att de blev lite väl billigt, 30% på 49 E e ju typ 15E så skulle betalat 35 E för den sen köpte jag ju en klänning med men summan bidde ändå 35 E. Då visade de sig att koftan gått in för 30 E och så hade jag fått 30 % på det, kaching kaching kaching! Bidde ett riktigt klipp igår alltså :P
 
Nu från glädjande nyheter till lite gnäll med :P Det är ju inte bara en dans på rosor att åka utomlands. Ibland blir man riktigt frustrerad att prata ett annat språk eftersom man inte kan uttrycka sig lika bra som på sitt modersmål. Som igår när jag pratade me min rumskamrat. Jag är ju en riktig pratkvarn men sen på tyska får man inte ut allt man vill säga å så blir det bra blablablä. Men man måste bli sämre innan man blir bättre, man får tänka så. Kan bli frustrerande att man inte kan hålla samma taltempo som man normalt gör för man måste tänka efter om man säger rätt men oftast bara struntar jag i det å bara babblar på å då får man leva me lite grammatiska fel :P
 
Sist men inte minst var jag med på en lektion i fredes som en vikarie höll i och det blev kaos å kalabalik :P Jag e ledsen men ja har aldrig haft så ont i mina öron. Denne killen var aningen snäll å sen hade han inte fått nån info från läraren om vad de gjorde eller skulle göra så han hade lite förslag på lekar men de va freda em å 6or va vilda :P Jag försökte säga te dem ett par gånger men jag har ju aldrig använt tyskan på de viset så visste ju inte riktig vad man skulle säga el hur :P haha..ja de va en dag ja hoppas att ja slipper uppleva på ett tag :P De små liven e ju så söta annars :D
 
Jaha sonst så e de en ny vecka imon och det är min sista vecka som jag ska besöka olika lärare och kolla på deras undervisning. Därefter måste jag välja vart jag vill undervisa å sen geht es los!
 
Bis bald!

Wetzlar

Hallo liebe Leute!
 
Idag har vatt skoj, har besökt Wetzlar som är en sehr schöne Stadt :)
 
 
 
 
Denna veckan är ett gäng gymnasieelever från Katedralskolan i Växjö här i Giessen, de har ett utbyte med den skolan jag är på. Så denna veckan får jag nöjet att följa med dem på deras utflykter å vara en extra ansvarig :) I Wetzlar fick vid en guidadtur i domkyrkan och Lotte Haus.
 
Lottehaus
 
 
Lotte var en fager dam från överklassen som den kära bekanta Goethe förälskade sig i men hon förlovade sig med Kestner så bidde inget för honom me den damen.För att vara lite lärarish så kan jag berätta att Goethe föddes i Frankfurt å studerade sedan till jurist i Wetzlar men då han kände att det inte riktigt var hans grej så blev han istället en världsberömd poet och författare, gut gemacht!
Domkyrkan vara lite speciell vilket var intressant att den hade nått som var lite orginellt. Den bestod av 3 olika arkitetstilar å det syndes. Dessutom började de bygga kyrkan på 1200-talet och än idag är de inte riktigt färdiga. Verkar som mycket kul hände under byggtiden, bland annat skulle kyrkan påminna lite om kyrkan i Köln men istället bidde den den såhär.
 
 
 
 
Den skulle sett ut såhär, lite skillnad va, haha...
 
 
 
 
Härlig stad som ja rekommenderar att svänga inom om man är i svängarna, massa fina fackverkshus, floden Lahn som rinner igenom (även om vattnet e brunt :P), massa små gator me mysig uteserveringar :D 
 
Väl hemma kom min ena roomie inom idag me sin kille så var kul med lite kvällssällskap. Hon har dessutom fixat ugnen så den funkar igen!!! Wohoo nu kan jag baka/laga mat i ugnen. Så ikväll har ja gj en omgång av min hemmagjorda müsli som jag faktiskt saknat lite. E ju dags å försöka va lite nyttig i Tyskland men e inte lätt när alla går runt med nybakat i handen :P som alla i Tyskland gör :P Men har vatt hela 2 dagar i rad utan croissant eller choklad så ja e nöjd, haha.
 
Bis bald!

Efterlängtat besök

Tjo Bloggreaders!
 
E på bra humör ida å lite mindre bra humör :P Bra eftersom ja haft en härlig helg me Jonas å mindre bra för han åkt hem ida. Men har varit så skönt å dra ut på lite utforskande, vi tog första kvällen i Giessen där vi hitta en nice italiensk uteservering där de bidde lite käk å öl. Dagen därpå åkte vi te Frankfurt, verkade som en ganska stor stad där det händer ett å annat. Komisk känsla man fick av staden då de stack upp lite skyskrapor här å var å sen långt nere kom alla andra hus å byggnader. Ja som aldrig vatt i USA fick lite vibbar av hur de känns å gå bland lite höjdskillnader, enda skillnaden e la att i USA är allt gigantiskt större:P
 
Ja är inte så putt som ja ser ut visste bara inte att ja va me på bild men tyckte de va en fin blick över Frankfurt om man bortser från bron som är lite ivägen :P
 
Vi strosade lite rundor i staden, tog en båttur, åt och drack gott i solskenet, livet vad gött helt enkelt men så kom min mindre bra idé att prova en speciallitet som en lärare från skolan rekommenderat mig. Jag varnar er nu, "Handkäse mit Musik" är ingen höjdare. Detta består av en klick bredbar/halvfast ost som ser ut som smält ost å har samma konsistens, runt denna klump flyter nån vätskeform av vinegrätt som kallas musik å på detta kalaset vilar rålök. Å så får man 2 brödskivor som man kan bre på med detta då. Till detta togs ett glas äppelvin utblandat me sprite, tyvärr oxå en funky smak, kort å gott inte mitt bästa middagsval :P
 
 
 
På bilden te vänster ser ni ett torg där vi käkade, gör härligt arkitektur! Te höger är operahuset :)
 
 
 
Efter en hel dag i Frankfurt var de gött å komma hem och avsluta kvällen med några öl på balkongen, bra musik å gott sällskap. Dagen därpå bidde de en stros i Giessen för å prova bürgerlich, en restaurang som skulle ha grymt goda hamburgare å de var faktiskt bland de bästa hamburgare jag smakat på länge, kan bara rekommenderas!
 
NI som vill få er ett litet fniss, så kommer denna bilden där en tysk affär har special erbjudande 
 
 
Nu e ja supermüde (jättetrött) blir te å borsta tanden, imon är en ny dag fylld me massa kommunikation på tyska :)

Imon e ingen vanlig dag imon e bästa dan på veckan!

Ikväll e leendet på topp för imon kommer my guy :D Han stannat ända te på sönda så vi ska utforska Hessen tesammans, ska bli så gött å se hans fejs imon, cant wait! Detta innebär oxå att ja e ledig på freda alltså blir de kort jobb/praktikvecka å ja får även lite sovmorgon imon, har stigit upp 6 varje morgon nu så ska bli skönt :)
 
Ikväll har ja även tagit mig en liten springtur å kollat in ett träningsställe å måste säga att de verkar grymt, var 4 våningar, 3 våningar me gym var av ett enbart va för tjejer å en vång me gruppträning and they got all the good stuff på menyn på deras träningsplan. Å vet ni vad det bästa är det kostar 16 Euro i månaden för allt :P Ich bin zufrieden (jag är nöjd).
 
En liten sammanfattning av jobbveckan så har ja sett en del spännande lektioner, finns några lärare vars undervisning verkligen faller mig i smaken. Var med på en en lärares tyska undervisning i 2an på gymnasiet å där läste de ett stycke ur en drama å eleverna hade verkligen kul och skrattade. De fick nämligen delas in i roller å sen läste de stycket högt inför alla å ja vissa levde sig verkligen in i det som hände, så kul å se när både lärare å elever har skoj, thats what teaching is partly about :)
 
Was noch.... insåg igår att nu har ja varit här i snart 2 veckor, time flies verkligen :P Detta te ära passade ja på att boka en biljett hem te Schweden då eleverna har höstlov, så v.43 befinner jag mig i Växjö för er som vill veta eller som kanske vill ta en fika :)

Pretty good Wochenende

Fredagens utflykt var mycke trevlig, min första lärarutflykt :) Vi åkte bus till Riedstadt-Goddelau, där vi besökte Georg Büchners hus och lyssnade på ett föredrag om honom. För er som inte vet vem detta är var han en tysk författare som bland annat skrivit Woyzeck, säger förmodligen de flesta ingenting :P men min kära vän SABRINA vet minsann vem det är åtminstånde, vi har hört talas om han på tyska lektionerna :P 
 
 
 
 Ja under det 1,5h långa föredraget var vi ganska trötta då många av oss hade haft en tidigt morgon å stigit upp 6.00 så vi var en del som nickade till under föredraget, opsi, världens sötaste lilla tant som höll föredraget å helt makalös på fakta å år å hålla låda 1,5h utan papper.
 
 
 
Efter detta bidde de mat vid schöne Rhein floden, ja tog en vegi-rätt som va delicious å en stor pils, mumma :) Var en bra idé att följa med på utflykten fick chansen att prata med många av lärarna som jag bara sett svepa förbi innan :) Det va en som satte sig vid mig i bussen på hemresa å berättade hur han älskade att i Sverige kunde man i princip sätta sig ner å fika överallt. Han berättade även att han delat dessa tankar med rektorn å föreslagit att jag kanske kunde hjälpa dem att göra sitt skolcafé mer mysig, vad vet ja om en mysig fikamiljö tänkte ja men vi svenskar e visst experter på de, haha, får väl se va ja kan bistå med :P Han bjöd även in mej te en av sina lektioner där han skulle bli granskad av 3 andra, något som ingår när man göra sin provperiod som färdig lärare, han mena även på att jag kunde få kritisera han, det kan man väl inte tacka nej till, haha :P
 
I övrig har ja varit på en cykelloppmarknad i helgen, köpt the great Gatsby så jag kan läsa lite :) Lagade en smarrig Chilli Con Carne igår på kalkonfärs å tog en god veteöl till det, då känns livet bra. Nått som e bra me Tyskland e att köttet e rätt billigt, 2,5 Euro för 500g nötfärs, å billigare för kalkon/bland/fläskfärs. 80 euro cent för en smoothie, damn good!
 
Last but not least har jag idag äntligen hittat å köpt en cykel, jehoo! En liten lampa där fram å ett lås sen e den redo å brukas, ska bli såååå skönt har saknat å cykla. 
 
 
Jag har även ansökt om mtt första jobb, högstadielärare i engelska och tyska i Tingsryd :) Vi får hålla tummarna å se hur de går i ansökningsprocessen. Ska bli kul å börja jobba när jag kommer hem iaf :D
 
Ja imon bär de av till min praktik igen å imon ska jag kolla på Herr Schlömers teater lektion, ska bli sjukt spannend! Bis später!
 
 
 
 

Fördelen med att vara lärare

Dagens inlägg blir kort å fyllt av fun facts. Igår fick ja min första sjungande hälsning. Vet inte om jag redan berättat det men här i Giessen så börjar varje lektion med att eleverna ställer sig upp och sjunger "Guten Morgen Frau...." och igår var det min tur, "Guten Morgen Frau Thuresson" lät fint, skulle kunna vänja mej vid det :P

Fakta nr 2 är att jag har fått vara med på Herr Hirns lektioner idag vilket var väldigt spännande, en tyska klass i 8an. Innan lektionen börjar frågar en kille först sin kompis "vem är snyggingen där" och sen fråga han mej vem ja var och jag sa att det ska du snart få veta. Så hör jag hur han mindre diskret viskar till sin kompis "ja hörde inte vad hon sa ens jag var så upptagen med att beundra henne" haha....cute!

Tredje gjort upp ett lite schema där jag ska kika in på lite olika lärares lektioner i tyska och engelska så jag sen kan fundera lite vilka jag vill undervisa, toll toll toll!

Å till slut har ja anmält mig till en lärarutflykt på freda så ja kan lära känna en del av lärarna på skolan, ska bli skoj. Blir kaffe, kaka, musembesök, en lite promenad å sen midda på kvällen, ska berätta mer om det efteråt:)

Mitt första lärarfoto

Kolla vems huvud som poppar upp längst upp till höger, näst längst ut :D
Kunde tyvärr inte skaffa fram en större bild...
 
 
 
 
 

Första riktiga dagen

Så nu är första dagen avklarad, var kul att vara tillbaka i skolmiljön bland allt ungt folk :) Den gick bra var mycke organisatoriskt idag, så som rundtur, skaffa nycklar etc. Men redan efter första dagen har ja märkt små skillnader mellan det svenska och tyska skolsystemet. I Tyskland så har lärarna inte ett eget skrivbord utan de har ett gemensamt rum där alla sitter eller så sitter de i nått tomt klassrum och arbetar. Angående mat så frågade ja om de hade en mikro man kunde värma maten i och då fick ja reda på att de inte var särskilt vanligt att man gj i DE, de tar ett bröd el nått mindre. Jag för min del skulle inte klara mig utan en riktigt lunch, hihi:)

Första lektionen idag var en grupp 7or, en engelska klass och de var verkligen duktiga och snälla. Suddade ut tavlan te läraren, satte upp stolarna och plockade undan skräp men lite tjöttiga va de me allt men hör ju till :) Vad som var kul var att läraren visade betygskriterierna idag och däri stod att även att elevens punktlighet kunde påverka betyget.

Efter 30minuters väntan för att lämna in mina papper för å anmäla mig som ny i staden så är jag numera även officellt Giessen-bo :)

Vad som mer kan va spännande för er som pluggar lärare (ni andra gäspar nog bara så ni kan hoppa detta) är att efter man gått lärarutbildningen i tyskland så får man undervisa som Referanderiatin, vilket betyder att du är lärare-på-prov 1,5-2 år och därefter avlägger du ett prov, samt kommer 2 olika personer och övervakar en lektion vardera och ger dej sen därefter kommentarer vad du kan förbättra och tror även att de ger dej ett betyg. Lite intressant, nåja nu ska ja säga tack å adjö för idag.

Bis bald!

Utforskat staden

Hej hej dear blogleser
 
Igår så utforskade jag staden på shoppingresurser och de blev godkända :) Innestaden har några riktigt mysiga platser men i jämförelse med Bonn som jag bodde i är det inte lika vackert men Giessen verkar ha sin charm om man bara vet vart man ska gå :)
 
Igår mötte jag en gammal vän Christoph som bott här ett år och han visade mig lite vart man kan äta och dricka gott :) Vi var även å käkade på ett ställe som heter Dach Café som typ ska va det hippaste i stan man visar turister. Det är som de låter ett café som är på 13e våningen av ett hus så man har utsikt över hela Giessen och igår när de va 27 grader va de riktigt svettigt där uppe men de ha sjukt goda sallader som kanske va aningen för dyr för vad det var men var värt det, jag hade förväntat mig att de skulle va dyrare men när en tysk säger att de e dyrt kan man tänka sig att de är sverige priser :P
 
 
Som i Bonn finns här med en flod men den e mycket mindre och heter Lahn men där kan man med sitta å njuta, tog en öl vid denna platsen igår :) Licher Pils 2 euro, man kan inte klaga på priserna :P
 
 
 

Lugn å fin gräddelin

Då var jag framme i lilla Giessen, har ännu inte haft tid att utforska staden men det ska jag göra i helgen. Resa gick som smort och på stationen i Giessen hämtade min rommie Sarah mig och hon verkar verkligen jättetrevlig, hon har hjälpt mig komma till rätta här:) Vårt WG (en stor lägenhet där vi är 4 som bor) är kanon, mitt rum är super fint :) Alltså flyt de på rätt bra ända te ja skulle laga lite mat igår å knappen till en av plattorna flög ut och efter jag satte dit den igen så kan man typ inte trycka ut den vilket innebär att man inte kan använda den, tipp topp Janni :P Naja finns ju 3 plattor till som tur e, verkade va en filur spis för sen slutade ugnen funka så ska bli spännande att leva med den i 3,5 månad men ska nog käka på skolan en del som jag jobbar på för där kostar lunchen 34 kr, herregud va billigt jämfört med svenska skolan där man får betala 50/60kr :P

Ja på tal om skolan var det min första dag idag på skolan å de hade sin förberedande konferans då eleverna kommer först på månda. Skolan verkar super och alla var verkligen trevliga och verkade tycka de var spännande att jag var där. Sverige är uppenbarligen en förbild för Tyskland när det gäller skolsystemet :) Ja konferansen började med en liten truddelut på latin tror jag, kändes som att vara på operan, hihi, jättefint och sen hälsades alla välkomma etc å sen kom de som ja va nervös för presentationen av mig men de gick bra. Rektorn tog min presentation så jag behövde bara stå där å le å skaka hennes hand:)

Nu sitter jag och fyller i massa roliga byråkrati papper hihi :D Rumskompisen lämnade precis huset hon skulle te Hamburg och innan hon gick så sa hon vi ses senast mitten på oktober, så tänkte ja bara, haha, kul skämt. Men här i Tyskland kära vänner har precis omtentaperioden varit och nu har de ledig tills mitten av oktober, så vi får se när folket jag bor med droppar in:P Jag som är ett sällskapsdjur har redan anmält mig vid uni i Giessen att de får fixa nån jag kan prata av mig med, haha. Jag upptäckte igår att en gammal vän från Bonn numera bor i Giessen med, toll jag känner en i Giessen. Ja, man kan minst sagt säga att första tiden i en ny stad är påfrestande, de är kul samtidigt som det är mycket att ta in och dessutom ska man börja på ett nytt jobb och det är ju alltid lite nervöst men ska bli superspännande och skoj att få prata tyska varje dag även om man är rätt slut i huvudet i slutet på dagen...
 
..å glömde nästa berätta om en kul grej, nu när ja skulle fylla i ett papper så står de en ruta om vilket civilstånd man har och då kunde man fylla i obekannt, vad innebär de tro? haha
 
Bis bald (See ya, tänkte ni kan lära er lite tyska med)

jannsan.blogg.se

Nyexaminerad optimistisk skånsk tösabit, bosatt i Smålands skogar, men arbetar för tillfälligt på bortaplan som lärarassistent i Tyskland

RSS 2.0